събота, януари 02, 2010

СИРОПИРАНИ МИДИЧКИ

Отдавна си бях набелязала тези сиропирани мидички. Има ги в почти всеки турски кулинарен блог. Не знам турски, но една приятелка ми беше написала как е брашно, масло, мляко и другите основни съставки в рецептите за сладкиши и тестени неща. Освен това в някои блогове имаше и снимки на приготвянето стъпка по стъпка. И така от многото рецепти си направих една моя, резултатът от която беше повече от добър. След първата доза, която приготвих за Нова година, днес направих и втора. Чудесни сиропирани сладкишчета, напомнящи по вкус на сиропираните охлювчета от моето детство. Правят се много лесно, с продукти, които винаги се намират в къщи. От една доза излизат 60 мидички. Особени са вкусни на третия ден, когато са се напоили добре.

Ето и рецептата.

За тестото:

100 мл олио
100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
1 яйце
1/3 кубче прясна мая (около 10г)
1 с.л. захар
щипка сол
брашно за меко тесто

Натурално нишесте за разточване

За сиропа:

3,5 ч.ч. захар
3,5 ч.ч. вода
пръчица канела

От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.


Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.




Така разточените кори се поставят по 4 една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.



Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора.


Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.



Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на кръгче.



Поставят се малко счукани орехи и кръгчето се сгъва на две. Получава се мидичка.



Мидичките се намазват с разтопено масло и се печат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.



За сиропа - захарта и водата се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути да се посгъсти заедно с пръчицата канела.
Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.

Препоръчвам ви да опитате!

20 коментара:

  1. Изглеждат чудесно, но изискват специални умения! :-)

    А имаш ли хубава рецепта за домашна баница - отдавна търся, но май никой вече не точи.
    Поздрав най-сърдечен

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не бях виждала такива мидички и съм очарована от тях!!!
    Изглеждат прекрасно и се предполага, че се топят в устата!
    Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления , Светле,
    много сполучливи като истински мидички са станали и сигурно са много вкусни!
    Вкусно и красиво както винаги...
    прегръщам те Сиси

    ОтговорИзтриване
  4. Светле здравей отново! На мен като ми влезе нещо в главата.... спасение няма! Направих мидичките и станаха страхотни, а са толкова лесни за правене с подробните ти обяснения!!! Благодаря ти от сърце, че сподели тази рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Райна, у нас мама точи баница. Трябва да си запиша рецептата. Аз меся, правя сладкиши, но баница не съм пробвала.
    Сиси, благодаря за поздравленията, особено от теб са много ценни.
    Мария, радвам се, че са ти харесали. Наистина е удоволствие правенето им, а още повече яденето.

    ОтговорИзтриване
  6. Чакам рецептата на мама тогава! Смятам да разточа за Старата Нова година - мисля, че е на 13-14 ян.
    Комплименти още веднъж за мидичките!

    ОтговорИзтриване
  7. Светле, преди много години бях яла такива и не се бях сещала за тях м ного време! Благодаря ти за рецептата и за подробните обяснения! Благодарение на теб, моите деца също ще ги опитат!

    ОтговорИзтриване
  8. Голямо изкушение -
    чудесна рецепта и снимки.
    Поздрав, успешна нова седмица и
    подарък усмивка /при мен/, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диана, благодаря от сърце за подаръка - усмивка.Пожелавам и на теб усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, дано децата ти харесат тези сладости!

    ОтговорИзтриване
  11. strahotni rezepti.az sa6to jiveia v CHENOVE.ako imate jelanie da se zapoznaem izpratete mi saob6tenie na: milena.monin@free.fr

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1:27 сл.об.

    Колко време, приблизително, отнема направата на мидичките?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6:28 сл.об.

    Здравейте,

    Моля се да прочетете коментара по-скоро ;)). Може ли млякото да се замени с вода, сина ми има алергия.
    Правила съм мидичките преди доста време по рецептата, бяха страхотни!

    Поздрави, Дани

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен1:10 сл.об.

    super sa midichkite ,imam samo edin vapros ;topli li se siropirat s siropa ili e kato pri baklavata ednoto ako e toplo drugoto da e studeno

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте ,и аз направих мидичките ,много са лесни ,вкусни и икономични само че с тази разлика че аз сложих орехите направо върху вече готовия голям лист и след това го навих на руло,станаха чудесни а и така ми се стори че е по лесно:)

    ОтговорИзтриване
  16. The principle effectiveness of a residential look that can assist you always keep, ready yourself as well as cause portions diet regime as well as in order to perform like undertakings as with dishwashing.cub cadet zero turn hydrostatic problems

    ОтговорИзтриване
  17. The main functions of a kitchen are to store, prepare and cook food and to complete related tasks such as dishwashing.carrier system malfunction

    ОтговорИзтриване
  18. An important functions of your kitchen are to store, prepare and cook food and to perform related tasks including dishwashing.tcl tv connected to wifi but internet

    ОтговорИзтриване
  19. This is a truly cool post. I love this kitchen. Totally the style would fit me.carrier system malfunction

    ОтговорИзтриване
  20. This is a truly cool post. I love this kitchen. Totally the style would fit me.tcl tv connected to wifi but internet

    ОтговорИзтриване